RSS
piątek, 05 października 2012

Składniki

  • 1 torebka ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem curry
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 1/2 puszki tuńczyka w oleju
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 25 dag obgotowanego brokuła
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzenia

Ogórki pokroić w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki.

Fasolkę wypłukać w zimnej wodzie i osączyć.

Tuńczyka rozdrobnić.

Dodać zimny ryż.

Wymieszać wszystko z majonezem, doprawić solą i pieprzem

Tagi: sałatka
09:16, krajewskajola991
Link
wtorek, 02 października 2012

Składniki

  • 50 dag chleb razowy
  • 3 szt bialka
  • 30 dag miód
  • 1 łyżka budyń czekoladowy
  • 5 dag orzechy arachidowe
  • 1 szt przyprawa do pierników
  • 4 łyżki skórka pomarańczowa kandyzowana
  • masło do formy

Sposób przyrządzenia

Blaszkę wyłożyć pergaminem i posmarować masłem.

Chleb wysuszyć, przemleć w maszynce.

Do rondla wlać miód, rozgrzać, wsypać chleb, budyń, przyprawę i dokładnie wymieszać, wystudzić.

Do zimnej masy dodać ubitą na sztywną pianę białka i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać.

Z przygotowanej masy formować okrągłe spłaszczone ciasteczka, ułożyć na przygotowanej blaszce, posypać posiekanymi orzechami.

Piec w nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni około 25 minut

Tagi: pierniczki
15:04, krajewskajola991
Link
sobota, 29 września 2012

Składniki

  • buraki
  • koncentrat buraczany krakus.włoszczyzna
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • suszone grzybki
  • przyprawa do zup
  • sól
  • cukier
  • masło
  • cebula
  • kremówka
  • kartoflanka

Sposób przyrządzenia

Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry.

Włoszczyznę obrać i opłukać.

Grzybki namoczyć, Do garnka wkładamy pokrojone buraki.

Włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, kilka grzybków i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Wywar przelewamy przez sito i wkładamy do niego wybrane z warzyw grzybki.

Teraz wlewamy przyprawę do zup i koncentrat buraczany( moja mama robiła zakwas buraczany sama), dodajemy odrobinę cukru i soli do smaku.

Masełko topimy i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulkę.

Gdy jest zeszklona wlewamy do zupy.

Kremówkę mieszamy z kartoflanką i zagęszczamy nią zupę.

Podajemy z uszkami z grzybkami, łazankami.

Na drugi dzień z pasztecikiem lub popijamy do sałatek, ryby itp.

Zupa im dłużej stoi tym lepsza, bo się "przegryzie".

SMACZNEGO!

Tagi: barszcz
11:15, krajewskajola991
Link
czwartek, 27 września 2012

Składniki

  • szparagi
  • ser żółty
  • ser biały (w plastrach)
  • szynka
  • parówki

Sposób przyrządzenia

Pyszna przystawka, szybka w przygotowaniu, proponuję użyć paróweczek i szparagów, oraz serka i szynki.

Jak to zrobić? 1 )Zawijamy szparagi w biały ser, w środek wkładamy plasterek szyneczki.

2 )Parówki zawijamy w żółty ser i zapiekamy (UWAGA! SZPARAGÓW NIE ZAPIEKAMY, no chyba, że ktoś chce sprawdzić jak to będzie to niech zapiecze i da znać ;-) ) Jakby ktoś się nie mógł połapać to zapraszam na mojego bloga po videoprzepis - www.

Pjaszczuk.

Blogspot.

Com

Tagi: Szparażki
12:35, krajewskajola991
Link
poniedziałek, 24 września 2012

Składniki

  • 1 serek homogenizowany-najlepiej waniliowy (250 g)
  • 3 całe jajka
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • olej do "smażenia"
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzenia

Wszystko razem wymieszać.

W garnku rozgrzać olej.

Kłaść łyżką masę pączkową na głęboki olej.

Smażyć dosłownie chwilę aż urośniei będzie miało złoty kolor.

Wyjąć- najlepiej na ręcznik papierowy do ocieknięcia tłuszczu.

W ten sposób usmażyć całą masę.

Posypać cukrem pudrem i.

.

.

.

Smacznego :)

Tagi: pączki
11:17, krajewskajola991
Link
sobota, 22 września 2012

Bez zupy nie ma prawdziwego obiadu! Doceniamy ja szczególnie w chłodne dni. Gorąca i treściwa, z dodatkiem mięsa i warzyw, syci, rozgrzewa i smakuje jak nigdy.

Chińska zupa z kiełkami

Diabelska z pulpetami

Wykwintna z porów

Kapuśniak

Kartoflanka

Tu znajdziesz więcej przepisów na pyszne zupy

Prześlij nam własne przepisy zupy. Jeśli nie masz jeszcze książki kucharskiej - załóż ją!

Bądź na bieżąco. Dołącz do nas na Facebooku!

Tagi: pyszne
11:11, krajewskajola991
Link
piątek, 21 września 2012

Składniki

  • ciasto:
  • 100 g zmielonych
  • prażonych orzechów laskowych
  • 5 jajek
  • 100 g (5 łyżek) cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego dr. oetkera
  • 100 g bułki tartej
  • ? płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia dr. oetkera
  • do nasączenia:
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 10 łyżek rumu
  • 2 łyżki cukru
  • krem:
  • 1 budyń waniliowy dr. oetkera
  • 300 ml mleka
  • 60 g (3 łyżki) cukru
  • 1 krem schoko o smaku czekoladowo-toffi dr. oetkera
  • 200 g miękkiego masła
  • ? paczki małych
  • okrągłych biszkoptów
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 % tł.
  • 1 śmietan-fix dr. oetkera
  • 100 g (5 łyżek) cukru pudru
  • do dekoracji:
  • wiórki czekoladowe

Sposób przyrządzenia

Sposób przygotowania: Orzechy uprażyć na patelni, odstawić do wystudzenia.

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym.

Orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wymieszać szybko mikserem na średnich obrotach.

Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wylać do formy, wyrównać, piec na drugim poziomie piekarnika około 35 min.

Piekarnik gazowy: temp.

170 °C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp.

170 °C (powinien być podgrzany) Sok pomarańczowy wymieszać z rumem i cukrem.

Z ciasta zdjąć papier i jeszcze ciepłe nasączyć 1 /3 soku.

Budyń ugotować w 300 ml mleka z 3 łyżkami cukru, przełożyć do salaterki, przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć na puch, dodawać małymi porcjami zimny budyń i krem Schoko, dobrze zmiksować.

Krem nałożyć na wystudzone ciasto, równomiernie rozsmarować.

Biszkopty nasączyć pozostałym sokiem i ułożyć na kremie.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

Krem nałożyć na biszkopty i równo rozsmarować.

Powierzchnię ciasta udekorować wiórkami czekoladowymi.

Ciasto wstawić do lodówki na 12 godzin.

Rada Kuchni Dr.

Oetkera: Orzechy można prażyć również w piekarniku rozgrzanym do temp.

200 °C.

W tym celu orzechy rozsypujemy na blasze i prażymy 8 ? 10 min.

Orzechy mieszamy

Tagi: ciasto
12:57, krajewskajola991
Link
środa, 19 września 2012

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 mała cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka czerstwa(namoczyć w wodzie)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 30 dkg pieczarek
  • 10 dkg sera żółtego(potarty)
  • 8 pomidorów suszonych w oleju
  • bułka tarta
  • olej
  • czosnek granulowany
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Sposób przyrządzenia

Cebule drobno posiekać(odłożyć 2 łyżki do pieczarek), czosnek przecisnąć przez praskę.

Do mięsa dodać cebulę, czosnek, jajko, sól, pieprz, majeranek, odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać.

Pokrojone pieczarki i odłożona cebulę przesmażyć na oleju razem z solą i pieprzem(1 /3 zostawić do sosu).

Mięso podzielić na 4 części.

Każdą część mięsa rozpłaszczyć w kształcie prostokąta na folii spożywczej, na mięsie rozłożyć pieczarki(brzegi mięsa zostawić wolne), posypać serem i położyć po 2 pomidory.

Przy pomocy folii zwinąć cygaro(zaczynając od dłuższego brzegu), dokładnie skleić, delikatnie przełożyć na talerz z bułką tartą i obtoczyć.

Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, podlać wodą, dodać kostę mięsną, odrobinę czosnku granulowanego i pozostałe pieczarki.

Dusić 20 minut.

W połowie duszenia ostrożnie przewrócić na drugą stronę.

Mąkę rozprowadzić wodą, wlać do sosu i zagotować.

Smacznego! Żeby cygara się lepiej przewracało, można owinąć je plastrami boczku lub słoniny.

Ja podałam z ziemniakami i młodą kapustą zasmażaną(przepis w mojej galerii)

Tagi: Cygara
09:44, krajewskajola991
Link
wtorek, 18 września 2012

Składniki

  • 1 kg żeberek ( w miarę chude paski )
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki kolorowego grubo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • biała część pora
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sos sojowy
  • 1 litr wody

Sposób przyrządzenia

Zrobić pastę przyprawową z 2 łyżek oleju, majeranku, pieprzu, papryki, konfitury pomarańczowej, sosu Teriyaki .

Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć przyprawą .

Zostawić na 2 godziny w lodówce.

Na patelni rozgrzać smalec .

Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron .

Przełożyć do garnka i posypać pokrojonym na pół plasterki porem, dodać marynatę, utarte na tarce jarzynowej warzywa .

Wlać na patelnię wodę ( ? szklanki ) i chwilę ogrzewać, a potem przelać do garnka na żeberka.

Włożyć ziele angielskie i liście laurowe .

Zalać wodą i dusić na średnim gazie ok 1 , 5 godziny.

Sos doprawić do smaku sosem sojowym .

Podawać z kasza gryczaną

Tagi: Żeberkowe
18:46, krajewskajola991
Link
piątek, 14 września 2012

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1
  • 5 szklanki cukru
  • 1galaretka czerwona
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 opakowanie wafli

Sposób przyrządzenia

W garnku roztopić margarynę.

Dodać cukier i mieszać, dodajemy kakao.

Po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i również czekamy do ostygnięcia.

Do masy kakaowej wlewamy galaretkę i mieszamy.

Wszystkie wafle należy namoczyć i ułożyć na siebie.

Masę wylać na wafle i zwinąć.

Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

Tagi: rolada
16:23, krajewskajola991
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26